Festiwal Herbaty „Czaisz?” ♦ 27-28.8.2023
Warsztaty Herbaciane
Uczestnicy mogą wziąć udział w różnorodnych zajęciach, takich jak uważne picie herbaty, przygotowywanie herbacianego syropu, ziołowe cold brew czy porównanie zielonych herbat z różnych krajów. Warsztaty są prowadzone przez ekspertów i pasjonatów herbaty, a udział w nich jest płatny (35 zł za warsztat) z ograniczoną liczbą miejsc (8-14 uczestników).
Degustacje i spotkania
Uczestnicy mogą wziąć udział w degustacjach rzadkich herbat, otwartych sesjach "Zapytaj herbaciarza", pubquizie herbacianym i ceremoniach parzenia herbaty. Większość degustacji jest bezpłatna i otwarta dla wszystkich uczestników festiwalu.
Turniej Tōcha 闘茶
Turniej Tōcha to japońska gra polegająca na identyfikacji różnych rodzajów herbaty. Odbywa się w ostatnim dniu festiwalowych i trwa ok. 2 godzin. Udział w turnieju jest płatny (35 zł) i ograniczony do maksymalnie 15 uczestników. Zwycięzca otrzymuje bon o wartości 500 zł do wykorzystania w sklepie internetowym.
Wydarzenia Specjalne
Festiwal oferuje szereg wyjątkowych wydarzeń, w tym spotkanie autorskie z Anną Brożyną, autorką książki o herbacie, wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu, warsztaty fermentacji napojów (w tym przygotowanie własnej kombuchy) oraz ceremonię parzenia herbaty przy akompaniamencie instrumentu hang. Te wydarzenia zapewniają uczestnikom unikalne doświadczenia związane z kulturą herbaty i nie tylko.
Galeria Festiwalowa
– zobacz jak wyglądał festiwal
W naszej galerii znajdziesz zdjęcia z ubiegłej edycji Festiwalu Herbaty „Czaisz?”. Możesz tu zobaczyć, jak wyglądały warsztaty, degustacje i spotkania miłośników herbaty. Zdjęcia uchwyciły zarówno momenty pełne pasji i skupienia, jak i te bardziej wesołe i relaksujące. To doskonała okazja, by przypomnieć sobie wydarzenie lub zobaczyć, co się działo, jeśli nie mogłeś być na miejscu. Przeglądaj galerię i odkrywaj magię herbaty w praktyce.

Sobota ♦ 27.8.2023
Warsztaty
MIEJSCE: NAMIOT HERBACIARNI UWAŻNOŚĆ (rozbity na trawce za Halą Lipową obok MOCAKu)
11:00-12:30
Uważność, Intencja, Herbata/Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska / Herbaciarnia Uważność
W kręgu, w towarzystwie herbaty, porozmawiamy o roli Uważności i Intencji w procesie jej przygotowywania. Praktyka opiera się zarówno na kolektywności doświadczenia, jak i na wewnętrznym wglądzie. Prowadzi nas ona do poczucia lekkości i spokoju, zwraca ku umykającej chwili, pozwalając na skontaktowanie się z Intuicją.
Podczas warsztatów wspólnie zasiadamy na podłodze.
BIO: Mikołaj Wawrzyniecki – Były pracownik wrocławskiej Czajowni (3 lata), pasjonat herbaty, prowadzący 2 ostatnie turnieje Tōcha na wrocławskim “Czaisz?” i ceremonie herbaciane na festiwalach świadomościowych i herbacianych. Razem z Natalią pasjonujemy się uważnym życiem, czym staramy się zarażać innych, działając z pełni z serducha i potrzeby dzielenia się tym co najlepsze z innymi.
Maksymalna ilość uczestników: 14
Płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
15:30-16:30
Ziołowe Cold Brew/ Ewa Komorowska, Zaparzaj.pl
Chciałabym pokazać uczestnikom warsztatu, że cold brew można robić nie tylko z herbaty, yerba mate czy kawy ale, że zioła też się świetnie do tego nadają. Pokazać , że zioła można wykorzystać nie tylko jako herbatki na ciepło i z leczniczym przeznaczeniem. Chciałabym wykonać przynajmniej jeden przepis, kilka przekazać uczestnikom i mieć do degustacji również zrobione wcześniej. Pokazać świat ziół, jako ten, który można wykorzystać również w gorące dni dla ochłody, najlepiej te zioła, które sami sobie zbierzemy aby była jeszcze większa frajda.
BIO: Jestem mgr biologii eksperymentalnej, technikiem farmacji, mam ukończone podyplomowe studia „Zioła w profilaktyce i terapii” na Uniwersytecie w Poznaniu, zawodowo pracuje w aptece i zielarni, a zioła to moja pasja, którą łącze z pasją do herbaty.
Dodatkowo: warto mieć swoją czarkę/kubek do picia herbaty oraz buteleczkę, do której przelejemy ziołowe ice tea na wynos.
Maksymalna ilość uczestników: 14
płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
17:30-18:30
Różne odcienie zieleni: Chiny vs Japonia vs Korea/Kamil Kołodziejczyk YT: 250 ml herbaty
Jak zaparzyć zieloną herbatę? No jasne, że nie wrzątkiem! 80 stopni Celsjusza będzie idealne. Albo 70 stopni. Chyba, że to gyokuro, wtedy 60 stopni Celsjusza. No właśnie… sprawa nie jest taka oczywista, tym bardziej, że zielona herbata zielonej herbacie nierówna. Gdy dorzucimy do tego takie terminy jak 上投法(Shàng tóu fǎ), 中投法 (Zhōng tóu fǎ) czy 下投法 (Xià tóu fǎ) to nabieramy przeświadczenia, że o zielonej herbacie nie wiemy nic! Dlatego zapraszam na warsztaty, na których zaparzymy zielone herbaty z Chin, z Japonii i Korei Południowej wspólnie przekonując się, że to temat niezwykle złożony i zarazem nie aż taki straszny jak niektórym się wydaje.
BIO: Pasjonat herbaty z ponad 10-letnim stażem, stale poszerzający swoją wiedzę, a obecnie prowadzący kanał na YouTube “250 ml herbaty” i herbaciany instagram, który można znaleźć pod nazwą st8siem.
Maksymalna ilość uczestników: 14
Płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
Bezpłatne degustacje
MIEJSCE: HALA LIPOWA, KĄCIK DEGUSTACYJNY NA LEWO OD WEJŚCIA
11:00-12:00
Degustacja shengów gushu: 2009 YiWu and 2010 Mengla/Fluffy Tea
Fluffy Tea, przyjedzie do nas jako wystawca z piękną ceramiką jak i wysokiej jakości herbatą. W czasie festiwalu będziecie mogli wziąć udział w jej prywatnej degustacji dwóch herbat typu sheng puerh – 2009 YiWu i 2010 Mengla, porównać wzajemnie smaki i podzielić się wrażeniami. Ponieważ wydarzenie jest otwarte i darmowe, tym bardziej zachęcamy do skosztowania rarytasów.
Maksymalna ilość uczestników: 10
Zapisy: fluffy.tea.17@gmail.com
12:30-13:30
“Zapytaj herbaciarza” – otwarta degustacja herbat/Teasome
Czymże byłby festiwal herbaty bez picia herbaty? Chcemy podzielić się z wami naszą pasją, porozmawiać o niej i odpowiedzieć na każde możliwe pytanie, jakie przyjdzie wam do głowy. Spędzić z wami trochę czasu i pokazać, jak sami parzymy w domu. Będziemy was częstować herbatą, wiedzą i uśmiechem: wpadnij na jedną czarkę albo zostań na piętnaście, degustacja jest otwarta i darmowa.
Organizator: Teasome
brak zapisów, dla wszystkich starczy miejsca
14:30-15:30
Ekspercki pubquiz herbaciany! Antoni Kaluta, Teasome
Zbierz drużynę herbacianych nerdów albo samotnie staw czoła w pojedynku na herbacianą wiedzę! To wyzwanie dla największych herbacianych mózgów i edukacyjna okazja dla tych, którzy o herbacie chcą dowiedzieć się więcej. Pytania czasem będą zabawne, zawsze trudne, ale jest o co walczyć! Do wygrania, poza wieczną chwałą, dwa zestawy najlepszych herbat z Teasome
BIO: Antoni Kaluta – puerowy świr, yixingowy wariat i miłośnik herbaty każdej. Czaj parzy codziennie od 2014 roku, od kiedy przeprowadził się do Chin. Od powrotu do Polski narastająco entuzjastyczny sprzedawca herbaty oraz dumny autor bloga na stronie teasome.pl
Udział bezpłatny
Zapisy: atulack@gmail.com
17:00-18:00
Liu Bao – ciemna herbata z Guangxi – degustacja/Konrad Pociask, Eherbata.pl
Podczas degustacji będzie można spróbować kilku herbat Liu Bao, od starych do stosunkowo młodych, a także poznać najważniejsze informacje o tym gatunku herbaty.
BIO: Entuzjasta dobrej herbaty i ładnej ceramiki herbacianej. Zawodowo zajmuje się herbatą od roku 2013, od kiedy związany jest ze sklepem eherbata.pl. Autor artykułów na blogu eherbata.pl, prowadzi także prywatny blog o herbacie na Facebooku oraz profil instagramowy w całości dedykowany herbacie.
Z wykształcenia japonista.
Maksymalna ilość uczestników: 15
Zapisy: pociask.konrad@gmail.com
19:00-20:00
Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu, Paweł Chlastawa, DeskiSadhu.pl
Wstęp do praktyki stania na deskach Sadhu zapewnia kompleksowe zapoznanie się z tą egzotyczną dla naszego regionu, metodą pracy z ciałem. Daje również możliwość dalszej praktyki w domowym zaciszu. Jednak co najważniejsze – uczestnik zapoznaje się ze zmianami w warstwie psychofizycznej – przed, jak i po ćwiczeniu. Zyskuje możliwość obserwacji tonusów mięśniowych – wynikających z wpływu sytuacji stresowej. Mając jednocześnie na uwadze okresowość tego dyskomfortu – może następnie w pełni oddać się błogiemu już stąpaniu po podłożu bez gwoździ.
Wstęp wolny, bez zapisów
Niedziela ♦ 28.8.2023
Warsztaty
MIEJSCE: NAMIOT HERBACIARNI UWAŻNOŚĆ (rozbity na trawce za Halą Lipową obok MOCAKu)
11:00-12:30
Uważność, Intencja, Herbata/Mikołaj Wawrzyniecki i Natalia Biłoszewska / Herbaciarnia Uważność
W kręgu, w towarzystwie herbaty, porozmawiamy o roli Uważności i Intencji w procesie jej przygotowywania. Praktyka opiera się zarówno na kolektywności doświadczenia, jak i na wewnętrznym wglądzie. Prowadzi nas ona do poczucia lekkości i spokoju, zwraca ku umykającej chwili, pozwalając na skontaktowanie się z Intuicją.
Podczas warsztatów wspólnie zasiadamy na podłodze.
BIO: Mikołaj Wawrzyniecki – Były pracownik wrocławskiej Czajowni (3 lata), pasjonat herbaty, prowadzący 2 ostatnie turnieje Tōcha na wrocławskim “Czaisz?” i ceremonie herbaciane na festiwalach świadomościowych i herbacianych. Razem z Natalią pasjonujemy się uważnym życiem, czym staramy się zarażać innych, działając z pełni z serducha i potrzeby dzielenia się tym co najlepsze z innymi. 🙂
Płatne 35 zł
Maksymalna ilość uczestników: 14
link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
13:30-14:45
Po co ten ferment? Napoje fermentowane w teorii i praktyce/Adam Hałaczkiewicz, Szamanie w Drodze
Podczas warsztatu przedstawię najważniejsze informacje dotyczące fermentacji napojów – od strony biologicznej i historyczno-kulturowej. Piwo, chicha, kombucha, gingerbeer, kwas chlebowy, tepache ( część dostępna do degustacji). W części praktycznej zrobimy własną kombuchę z zielonej herbaty, którą uczestnicy zabiorą ze sobą do domu.
Prowadzący zapewnia materiały.
BIO: Adam Hałaczkiewicz – założyciel i współtwórca projektu “Szamanie w drodze” , domorosły kucharz, fermenciarz, eksperymentator. Poza prowadzeniem gastronomii dużo czasu spędza wśród grzybów i bakterii. W domowym zaciszu warzy ginger beer i kombuche, robi kefiry roślinne, tempeh, kimchi, kiszonki japońskie i wiele innych mniej lub bardziej znanych produktów fermentowanych. Inspiracje czerpie z podróży, książek kucharskich z całego świata i podpatrywania innych.
Maksymalna ilość uczestników: 12
Płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
15:30-16:30
Sztuka parzenia herbaty na przykładzie stylu gong fu cha/Adam Gajda, Czajownia Kraków
Gongfu cha to przede wszystkim umiejętne parzenie herbaty, szkolenie techniki w stylu/metodach wywodzących się z Chin. Żeby przygotować gongfu cha poza oczywiście dobrą herbatą potrzebne są naczynia (ich ilość może być różna ze względu na okoliczności w których się spotykamy) i zręczne ręce prowadzącego spotkanie. Cały proces (przy bardziej oficjalnym charakterze spotkania)jest swego rodzaju pokazem sztuki herbacianej zwieńczonej kilkoma porcjami naparu, chociaż może być też codziennym, prostym zwyczajem obcowania z herbatą.
Każdy z uczestników będzie miał możliwość zajęcia miejsca przy stole i wypicia przygotowanej dla niej/niego herbaty. Poszczególne elementy parzenia herbaty będą na bieżąco wyjaśniane, tak żeby gładko płynąć przez kolejne etapy spotkania. Zwrócimy uwagę na różnice między parzeniem gongfu cha codziennym i tym bardziej uroczystym.
Do udziału zapraszamy zarówno osoby nowe w świecie herbaty jak i te z nim obeznane.
Adam Gajda – herbaciarz z kilkuletnim doświadczeniem, od ponad 2 lat pracownik Krakowskiej Czajowni. Znany z warsztatów o oolongach typu Dan Cong.
Maksymalna ilość uczestników: 12
Płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)
Bezpłatne degustacje
MIEJSCE: HALA LIPOWA, KĄCIK DEGUSTACYJNY NA LEWO OD WEJŚCIA
11:00-12:00
“Zapytaj herbaciarza” – otwarta degustacja herbat, Teasome
Czymże byłby festiwal herbaty bez picia herbaty? Chcemy podzielić się z wami naszą pasją, porozmawiać o niej i odpowiedzieć na każde możliwe pytanie, jakie przyjdzie wam do głowy. Spędzić z wami trochę czasu i pokazać, jak sami parzymy w domu. Będziemy was częstować herbatą, wiedzą i uśmiechem: wpadnij na jedną czarkę albo zostań na piętnaście, degustacja jest otwarta i darmowa.
Prowadzący: Antoni Kaluta i inni,
Organizator: Teasome
brak zapisów, dla wszystkich starczy miejsca
12:00-13:00
Ceremonia parzenia herbaty przy akompaniamencie hangu/Alona Andrishak, Herbaciarnia Biały Smok
Tradycyjna chińska ceremonia parzenia herbaty z różnymi metodami parzenia herbaty. Przez całą ceremonię chłopiec będzie grał w Hangu.
Jestem Alyona Andrishak – mistrzyni ceremonii parzenia herbaty z 12-letnim doświadczeniem. Zdałam certyfikat Best Master i założyłam swoją herbaciarnię White Drakon oraz szkołę sztuki herbaty na Ukrainie.
Teraz mieszkam w Krakowie i lubię prowadzić ceremonie herbaciane w Twoim mieście.
Maksymalna ilość uczestników 15
zapisy: alenaandrishak@gmail.com
13:30-14;30
Spotkanie autorskie z Anną Brożyną. “Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie”, Anna Brożyna, wyd. Znak
Zapraszamy na spotkanie autorskie z Anią Brożyną, autorką świeżo wydanej książki “Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie”, blogerką herbacianą i organizatorką festiwali. Podczas spotkania dowiemy się skąd u autorki pojawiła się pasja do herbaty i jakie dylematy miała pisząc o tym napoju. Zajrzymy nieco za kulisy powstawania “Herbaty”.
Podczas spotkania będzie można zaopatrzyć się w książkę “Herbata” w specjalnej ofercie i dostać autograf pisarki.
Spotkanie z Anią poprowadzi Małgorzata Bugaj z RMF Classic
BIO: Anna Brożyna – od wielu lat poszerza swoją wiedzę dotyczącą herbaty i próbuje coraz to ciekawszych odmian. Blogerka herbaciana (Piewcy Teiny), prezeska Stowarzyszenia Klub Herbaty Zaparzaj i organizatorka Festiwalu Herbaty Zaparzaj! w Poznaniu. Prowadzi tematyczne prelekcje i warsztaty, podczas których dzieli się informacjami o herbacie.
Spotkanie otwarte, bez zapisów
15:00-17:00
4. Otwarty Turniej Tōcha 闘茶/Piotr Mońka, Czajownia.pl
UWAGA, UDZIAŁ W TURNIEJU JEST PŁATNY 35 zł
Tōcha (闘 茶) to japońska gra towarzyska polegająca na identyfikacji różnych rodzajów herbaty. Choć zwyczaj ten powstał w Chinach, gdzie w czasach dynastii Tang był znany jako Doucha (闘 茶), potem jednak, w okresie Kamakura (od 1185 do 1333 roku), mocno rozprzestrzenił się w Japonii. Z początku degustacje herbaty koncentrowały się na ocenie jakości różnych oferowanych rodzajów herbat, jednak później Tōcha stała się przyjacielskim konkursem, w którym gracze próbowali kilku herbat i odgadywali region, z którego pochodzą. Konkurs ostatecznie osiągnął ustandaryzowaną formalną procedurę znaną jako „cztery rodzaje i dziesięć czarek”, w której uczestnicy próbowali po trzy czarki trzech różnych herbat i jedną czwartej odmiany. Gra odbywała się w pokoju zwanym kissa-no-tei. Gospodarz wydarzenia był nazywany teishu. Nagrody, w tym jedwabie, broń, złoto i biżuteria dodawały prestiżu dumnym zwycięzcom. Pod pewnymi względami Tōcha może być uważana za kamień milowy w rozwoju kultury picia herbaty, ponieważ była pomostem między stosowaniem herbaty przez mnichów buddyjskich zen w celu zapobiegania senności, a świecką ceremonią parzenia herbaty. Po raz pierwszy spopularyzowała picie herbaty poza klasztorami. Spotkania Tōcha często były gwarne, hałaśliwe, podobne do konkursów hazardowych. W rezultacie ich rozgrywanie zostało zakazane (z niewielkim skutkiem) przez Ashikagę Takauji w XIV wieku.
Otwarty Turniej Tōcha w Polsce rozegrany został po raz pierwszy podczas Festiwalu Herbaty CZAISZ? we Wrocławiu, w 2020 roku i stał się tradycyjnym elementem tej imprezy. Nagrodą w Turnieju jest bon na kwotę 500 zł do wykorzystania w sklepie internetowym czajownia.pl i tylko herbaty z Czajowni są wykorzystywane do gry. Rolą uczestników jest rozpoznawanie herbat zaparzanych prawie wrzącą wodą przez 3 minuty, zwycięża osoba, która odgadnie najwięcej herbat. Odbywa się kilka rund, na początku każdej rundy podawana jest lista sześciu herbat, które grają. W trakcie gry uczestnicy biorą udział w dwóch rundach rozgrzewkowych, w każdej należy przypisać nazwę pięciu degustowanych herbat (z puli sześciu biorących udział w rundzie). Wszyscy uczestnicy przechodzą do rozgrywki finałowej “hara-kiri”, która także dzieli się na rundy. Podczas “hara-kiri” odpadają uczestnicy, którzy nieprawidłowo wskażą herbatę. Zapraszamy!
Prowadzący:
Piotr Mońka: Reprezentuje markę Czajownia w Polsce, wraz z żoną prowadzi Czajownię we Wrocławiu, przez rok zarządzał Czajownią w Krakowie.
Mikołaj Wawrzyniecki: Były pracownik wrocławskiej Czajowni (3 lata), pasjonat herbaty, prowadzący 2 ostatnie turnieje Tōcha na wrocławskim “Czaisz?” i ceremonie herbaciane na festiwalach świadomościowych i herbacianych.
Maksymalna ilość uczestników 15
płatne 35 zł link do biletu (opcja odbiór osobisty, płatność online)