shpare_faad94e

Nasze herbaty

Regularne picie herbaty hartuje ciało i ducha.

Sposoby podawania herbat w Czajowni.

Sposób podawania herbaty opiera się na tradycjach wiążących się z Orientem.
Poniżej małe objaśnienie symboli używanych w Karcie Herbat, którą znajdziecie stacjonarnie:

Herbaty oznaczone symbolem czajnika podajemy maksymalnie dla dwóch osób. Herbaty oznaczone dwoma symbolami nadają się do wielokrotnego parzenia samodzielnego, a ilość naparów zależy od sposobu parzenia – o szczegóły zapytaj czajmana. Czajniki mają pojemność od 0,35 do 0,5 litra.

Herbaty oznaczone symbolem houhina, testera lub gaiwana podajemy dla jednej osoby do wielokrotnego parzenia samodzielnego. Liście herbaty umieszczane są w naczyniu, a napar przygotowuje się wodą z termosu. Dla doświadczonych koneserów lub napalonych
eksperymentatorów.

Gongfu cha
功夫茶

Herbaty oznaczone symbolem Gongfu cha 功夫茶 podajemy maksymalnie dla dwóch osób do parzenia w stylu Gongfu, czyli tradycyjną, chińską metodą mistrzowską. Bardzo duża porcja liści umieszczana jest w małym naczyniu. Należy wykonywać krótkie parzenia i oddzielać napar
od liści już po upływie kilkunastu, maksymalnie kilkudziesięciu sekund. Używając metody Gongfu można wykonać nawet kilkanaście naparów i wydobyć niesamowite walory z wybranych liści najlepszych herbat. Szczegółowe instrukcje jak prawidłowo wykonać parzenie metodą mistrzowską, otrzymasz od czajmana. Gongfu podajemy w naczyniach o objętości 150-200 ml.

Herbaty, których nie znajdziecie nigdzie indziej

Oryginały w ofercie Czajowni to herbaty, które w sposób szczególny reprezentują naszą postawę wobec producentów i metod uprawy z maksymalnym dążeniem do uniknięcia herbat po zabiegach chemicznych. Ochrona zdrowia naszych Klientów jest dla nas bardzo istotna, ale nie jest naszym jedynym celem. Dzięki wyprawom do źródeł herbaty jesteśmy w stanie wybrać niezawodnych i sprawdzonych dostawców.

  • WOORICHA (lub Pariocha) - BIO Korea - Hadong

    Absolutny rarytas na rynku herbat. Herbata koreańska zbierana ręcznie z najlepszych plantacji Hadongu, poddawana specjalnemu procesowi oksydacji i dodatkowemu prażeniu na małych patelniach, co nadaje jej wyjątkowy posmak gorzkiej czekolady. Koreańczycy nazywają tą herbatę 'herbatą domową'. W Korei można spotkać wiele sortów tego typu herbaty, przetworzonych w mniejszym lub większym stopniu. Wybór herbaty od znanego nam osobiście plantatora i producenta - Pana Cho, jest gwarancją najwyższej jakości i świeżości. Herbata roku 2016 według Towarzystwa Miłośników Herbaty.

  • NOKCHA DARACK - BIO Korea - Hadong

    Najwyższej klasy i jakości zielona, organiczna herbata koreańska produkowana tylko z ręcznie zbieranych listków rosnących w bambusowych lasach, na zboczu góry w Parku Narodowym Jirisan w okolicach Hadongu, w Korei Południowej. Darack jest obrabiana tradycyjną metodą, niezmienną od kilku pokoleń, całkowicie ręcznie. Nazwa herbaty w wolnym tłumaczeniu ma przekaz: 'ciesz się herbatą'. Wyjątkowy smak Daracka i jego bardzo charakterystyczny aromat jest intrygujący. Herbata na wyjątkowe okazje.

  • KABUKICHA KYOTO - BIO Japonia - Uji

    Fenomenalna zielona herbata japońska typu Kabuse-cha, czyli zacieniana 14 dni przed zbiorem. Dzięki temu zabiegowi do krzewów dociera tylko niewielka ilość światła słonecznego, co powoduje, że w liściach tej herbaty zmniejsza się zawartość katechin, a pozostaje więcej L-teaniny, niebiałkowego aminokwasu wspomagającego koncentrację. Metoda podawania tej herbaty na zimno pozwala na doświadczenie niespotykanych wrażeń smakowych. Bardzo intensywny smak umami pozostaje na długi czas w jamie ustnej i gardle. Herbatę podajemy do parzenia samodzielnego, pierwszy napar uzyskiwany jest odrobiną zimnej wody z lodem, po kilku minutach należy odcedzić niewielką ilość bardzo intensywnej esencji o niespotykanym smaku. Kolejne napary wykonuje się na ciepło.

  • LIŚCIE WIŚNI 'SAKURA’ Japonia - Shizuoka

    Wyjątkowy rarytas z Kraju Kwitnącej Wiśni. Młode listki specjalnej odmiany drzewa wiśniowego zbierane są ręcznie tylko raz do roku, w sierpniu. Następnie są poddawane obróbce podobnie jak herbata typu oolong. Uprawa mieści się niedaleko legendarnej Góry Fuji. Aromat wydobywający się przy parzeniu Sakury i smak jej naparu przenosi nas bezpośrednio pomiędzy rzędy kwitnących drzew wiśni. Smak Sakury jest delikatny, ale całkowicie naturalny, uderzająco wyczuwalny po wypiciu klasycznej herbaty zielonej. Szczególnie polecana dla osób wrażliwych na kofeinę i chcących się wyciszyć. Idealna na wieczór i późne popołudnie.

  • SA BANG Laos

    Herbaciane „Cygaro” z Laosu Surowy (sheng) pu erh z Laosu, jest rzadko spotykaną, osobliwą herbatą produkowaną z dzikich drzew herbacianych, rosnących w gąszczu laosańskiej dżungli. Zbierana jest przez rdzennych mieszkańców tamtych okolic. Po zbiorze listki drzew herbacianych suszone są na słońcu, a następnie prasowane w bambusowych formach do postaci cygara. Smak i aromat zbliżony jest do chińskiego 'Dzika' Lao Shu z niedalekiego Yunnanu, z bardzo ciekawym owocowym posmakiem. Odnalezienie tej herbaty było ukoronowaniem naszej podróży ścieżką herbaty w 2016 roku, kiedy to odnaleziono czterystuletnie drzewa herbaciane, w koronach których zbiera się listki jak u nas owoce. W okolicach wioski Komaen, skąd pochodzi ta herbata, jest wykorzystywana jako pieniądz w handlu wymiennym.

  • MANIPUR SMOKY WILD TEA Indie - Manipur

    Manipur jest indyjskim stanem położonym w północno-wschodniej części kraju, na południowy wschód od Assamu, graniczy z Majnmą (Birmą). Uważa się, że właśnie w tamtych rejonach narodziła się herbata. Manipur pochodzi z regionu Churachandpur i według naszych informatorów miejscowi piją go od stuleci, jako herbatę czarną z metalowych czajników ogrzewanych nad ogniem. Krzewy herbaciane znajdują się w lokalnej, dzikiej dżungli, a zbiór i obróbka jest wyłącznie ręczna. Ma charakter podobny do znanej herbaty Lapsang Souchong, ponieważ również jest suszona nad ogniem, aczkolwiek w smaku jest bardziej delikatna i słodka niż jej chińska kuzynka. Liść podłużnie skręcany, ciemny, z brunatnym zabarwieniem. Idealna na chłodniejsze dni i wieczory przy paleniu fajki lub czytaniu książki.

  • HA GIANG ANCIENT GREEN Wietnam

    Pozyskanie tej herbaty to efekt wyprawy ścieżką herbaty w 2016 roku do dżungli Laosu, Wietnamu i Chin, której misją było odnalezienie najstarszych i najdzikszych upraw herbaty w regionie. Jest to tradycyjnie przetwarzana zielona herbata produkowana ze starych, ponad stuletnich drzew herbacianych, w górach Ha Giangu, wyłącznie na wysokości powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Uprawą i przetwórstwem tej herbaty zajmują się farmerzy Dao. Wiek roślin, z których zbiera się liście, daje naparowi unikalny smak i aromat wpadający w nuty owocowe i mineralne. Uprawa utrzymywana jest bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin.

  • HA GIANG ANCIENT BLACK Wietnam

    "Snow Mountain". Czarna, dziko rosnąca herbata, której historia jest identyczna jak zielonej siostry. Całolistna herbata wytwarzana jest ortodoksyjną metodą przez farmerów H'mong oraz Dao. Produkowana jest wyłącznie z krzewów rosnących powyżej 1000 metrów nad poziomem morza i tylko ze szczytowych listków. Herbata ma charakter typowy dla dobrych całolistnych herbat czarnych, smak pełny z nutami owocowymi. Idealna na pochmurne popołudnia.

  • BIRMA WILD GREEN "Khar Chauk" Birma

    Zielona herbata z górskiego regionu na wschodzie Birmy, w pobliżu granicy z chińską prowincją Yunnan. Jest zbierana z półdzikich drzew herbacianych o wysokości od 3 do 5 metrów. W jej smaku można odnaleźć wyraźnie prażony aromat powstający w wyniku wykorzystywania tradycyjnej metody obróbki, polegającej na suszeniu liści nad płomieniami z egzotycznego drewna. Dzięki tej metodzie suszenia charakter naparu jest wyraźnie dymny, ale jednocześnie świeży i nie przytłaczający. Jest to unikalna herbata w ofercie Czajowni, idealnie pobudzająca i dodająca energii. Chauk w Birmie oznacza zieloną herbatę z grupy suszonych herbat Laphet chauk.

  • BIRMA WILD RED "Ni Chauk" Birma

    Birmańska czerwona (według klasyfikacji europejskiej - czarna) herbata z górskiego regionu na wschodzie kraju. Produkowana jest z całych liści, pochodzących z półdzikich drzew herbacianych. W smaku przypomina górskie herbaty z Wietnamu, czy z Chin. Ma typowy charakter herbaty czarnej z akcentami kory drzewnej i suszonych owoców. Nadaje się do parzenia wielokrotnego. Ni chauk oznacza w Birmie czerwoną herbatę z grupy suszonych herbat Laphet chauk.

  • PA PAE FOREST AMBER Tajlandia

    Tajlandzka biała herbata z dzikich drzew herbacianych. Przetwarzana wyłącznie dla Czajowni w leśnych ogrodach regionu Pa Pae, który nosi nazwę tamtejszego buddyjskiego klasztoru. Ambasadorom Dobrej Herbaty udało się zlecić miejscowym rolnikom ręczne przygotowanie herbaty do picia. Liście są zrywane na stromych górskich zboczach. Ta wyjątkowa herbata została zebrana i przetworzona po raz pierwszy w listopadzie 2022 roku, tuż przed hibernacją, kiedy krzewy herbaciane odpoczywają do marca. W wyniku udanej ekspedycji udało się wytworzyć nową, świeżutką partię z naszym udziałem na każdym etapie procesu produkcji. Pa Pae Forest Amber można śmiało zaliczyć do upraw Forest Friendly Farming, które nie ingerują w naturalną bioróżnorodność.

  • PA PAE FOREST RUBY Tajlandia

    Tajlandzka czarna herbata z dzikich drzew herbacianych. Przetwarzana wyłącznie dla Czajowni w leśnych ogrodach regionu Pa Pae, który nosi nazwę tamtejszego buddyjskiego klasztoru. W słabo zaludnionych górach północnej Tajlandii, niedaleko granicy z Birmą, znajduje się rodzime środowisko, o którym mówi się, że jest miejscem narodzin dzikich drzew herbacianych. I rzeczywiście, krzewy i drzewa herbaciane można znaleźć na każdym kroku. Miejscowa ludność początkowo spożywała je jako sałatkę i dodatek do potraw, jednak później, dzięki wpływom chińskich imigrantów, zaczęto przetwarzać je do picia. Oferowana herbata jest zbierana i przetwarzana w całości ręcznie w lokalnej społeczności wiejskiej. Pa Pae Forest Ruby można śmiało zaliczyć do upraw Forest Friendly Farming, które nie ingerują w naturalną bioróżnorodność.

  • DHARA WHITE BIO Tajlandia

    Herbata biała z dzikich krzewów rosnących w naturalnym biotopie pra-lasu z uprawy zakwalifikowanej jako "Forest Friendly Farming" Być może najważniejsza herbata w naszej ofercie, która spełnia kryteria pełnej ochrony zdrowia naszych klientów, jest to biała herbata z Tajlandii. Zbierana bezpośrednio w dzikiej dżungli na północy kraju, w pobliżu granicy z Birmą. Oryginalne dzikie krzewy typu Assamica wyrastają wprost między innymi roślinami a lokalni farmerzy z górskich wiosek plemiennych zbierają ją w nienaruszonym biotopie. W smaku i aromacie ta herbata przypomina białą herbatę Bai Mu Dan. Mowa tutaj o produkcie zupełnie wyjątkowym, dystrybuowanym przez rodzinną firmę Chiang Mai, która na miejscu prowadzi także własną herbaciarnię Monsoon Tea.

  • JA AUM - SUJA Bhutan – Trongsa

    Niepowtarzalna herbata z górskiego regionu Trongsa w Bhutanie. Ciemny napar o intensywnie drzewnym i delikatnie fermentowanym aromacie. Wyczuwalne są nuty drzewne i ziemiste, z lekko słonym posmakiem. Herbata zyskuje swój wyjątkowy profil sensoryczny dzięki technice kilkukrotnego gotowania w wodzie z popiołem i suszenia. Zawiera niewielkie ilości kofeiny.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty białe

Herbaty, które po zwiędnięciu poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty zółte

Herbaty, których liście najpierw podgrzewa się, niszcząc enzymy powodujące fermentację,
a następnie w wysokiej temperaturze i dużej wilgotności przeprowadza się tzw. fermentację nieenzymatyczną.

  • MENG DING HUANG YA Chiny

    „Żółte pędy spod góry Meng Ding” - sam założyciel światowego herbatnictwa, mnich Wu Li Zhen osobiście ze swego mglistego piedestału w klasztorze na zboczu góry Meng pilnuje jakości tej baśniowej herbaty. To właśnie przed jego statuą rozwiane zostały ostatnie wątpliwości podczas wyprawy Stowarzyszenia Miłośników Herbaty do dalekiego Sichuanu.

  • PA PAE GOLD Tajlandia

    Opis wkrótce...

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty zielone

Herbaty nie poddawane procesowi fermentacji.

Herbaty zielone aromatyzowane

Herbaty nie poddawane procesowi fermentacji.

  • MAGNOLIA MAO JIAN Chiny - Guangdong

    Magnolia Mao Jian to wysokiej jakości herbata zielona naturalnie aromatyzowana kwiatami magnolii. Absolutny rarytas o wyjątkowo uderzającym aromacie kwiatowym i niebywałej słodyczy. Niezwykły przedstawiciel tradycyjnej metody aromatyzowania herbaty (przez wielokrotne stosowanie świeżych kwiatów) z prowincji Guangdong. Herbata wyselekcjonowana podczas wyprawy do Chin w roku 2018. Bazą do aromatyzowania w tym przypadku jest wysoce ceniona, tradycyjna herbata chińska Mao Jian.

  • TAI MU LONG ZHU MOLI Chiny - Fujian

    "Smocze oczy jaśminowe". Jaśminowy wariant bardzo lubianej i wydajnej herbaty zielonej. Górne listki wyselekcjonowanej herbaty zielonej zwinięte są do kuleczek wielkości grochu i aromatyzowane kwiatem jaśminu. Po zalaniu gorącą wodą kuleczki powoli się rozwijają uwalniając ujmującą i łagodną woń jaśminu. Najlepszy dostępny sort herbaty jaśminowej. Idealna do rozmów o sztuce.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty Oolong

Herbaty, które w różnym stopniu poddane zostały częściowej fermentacji.

  • ORIENTAL BEAUTY Tajwan

    Według legendy nazwa „Oriental Beauty” została nadana tej herbacie przez brytyjską królową Elżbietę II w 1960, a jej chińska nazwa Dong Fang Mei Ren jest tłumaczeniem oryginalnej nazwy angielskiej. Lokalni mieszkańcy nazywają tę herbatę znacznie mniej poetycko - Peng Feng Cha (pochwała/pyszna herbata), co prawdopodobnie wynika z czasów starożytnych, kiedy półdzikie plemiona Hakka (ich potomkowie w Beipu/Emei wciąż żyją) wprowadziły na rynek Tajpej niezwykle wyglądającą i smaczną herbatę. Susz poddany jest oksydacji na poziomie około 70%, przez co zbliża się do on herbat czarnych, mimo tego, smak nie przypomina wielu oolongów o tym stopniu oksydacji. Możemy mówić tutaj o pewnej słodkiej kwiatowości czy miodowości, w zapachu dominują nuty muszkatelowe, przypominające herbaty pochodzące z Darjeelingu. Plantatorzy i sprzedawcy herbaty mogą użyć nazwy „Oriental beauty” tylko wtedy, gdy liście herbaty przed zbiorem zostaną zaatakowane przez insekty, które jedząc liście wydalają monoterpeny - związki o bardzo silnych właściwościach aromatycznych. Te insekty, dzięki którym możemy się cieszyć tym niebywałym, niecodziennym smakiem herbaty to Jacobiasca formosana - 3 milimetrowe zielone pluskwiaki z rodziny skoczkowatych. Herbata ta jest absolutnie wyjątkowa.

  • TAI DONG RED OOLONG Tajwan

    Nowość od 2024 r. Tai Dong Red Oolong to wyjątkowa herbata, pochodzi z regionu Tai Dong na Tajwanie i łączy w sobie najlepsze właściwości herbat czerwonych i oolong, nadając jej niepowtarzalny profil smakowy. Wyróżnia ją specyficzny proces utlenienia - jest oksydowany mocniej, co nadaje mu głębszy, pełniejszy charakter. Ma naturalną karmelową słodycz z nutami suszonych owoców przywodzących skojarzenia z suszoną wiśnią lub maliną.

  • FORMOSA SHAN LIN XI Tajwan

    Shan lin xi posiada bogatą historię i tradycję. Pochodzi z górskiego regionu Nantou. Dzięki uprawie na dużej wysokości i w chłodnym klimacie, Shan Lin Xi jest jednym z najbardziej cenionych oolongów tajwańskich. Przez niski poziom utleniania i brak prażenia herbata wita nas delikatnym świeżym i lekko miodowym smakiem oraz intensywnym aromatem kwiatów, z wysuwającą się na przód konwalią

  • FENG HUANG DANCONG Ya Shi Xiang Chiny - Guangdong

    Feng Huang Dan Cong Ya Shi Xiang, znana również jako "Kacza Kupa" (鴨屎香单枞), to to rzadka i cenna odmiana herbaty oolong pochodząca z chińskiej prowincji Guangdong. Zasadniczo Feng Huang Dan Cong znana od czasów dynastii Tang i występuje w różnych odmianach. "Kacza Kupa" uprawiana w kultywarze Ya Shi Xiang (鴨屎香) jest doceniana za swoją niezwykłą wydajność i wyjątkowe walory smakowe. Niezbyt poetycka nazwa „Kacza Kupa” według legendy miała swoje źródło w odstraszaniu złodziei przed kradzieżą tej drogocennej herbaty. Liście tej herbaty są starannie wybrane z wyrośniętych drzew herbacianych i poddawane delikatnej obróbce, co przekłada się na bogaty aromat i unikalny profil smakowy.

  • DA HONG PAO Chiny - Fujian

    „Wielka szmaragdowa szata” - król herbat typu oolong z gór Fujian w paśmie Wuyishan. Legenda głosi, że pewnego dnia wysoki urzędnik sądowy, uleczony z przewlekłej choroby przez regularne picie tej herbaty, okrył jeden z krzaczków swoim płaszczem jako wyrazy podziękowania. Stąd też jego nazwa. Herbata mocniej fermentowana.

  • TIE GUAN YIN JADE Chiny - Fujian

    Żelazna Bogini Miłosierdzia jadeitowa. Najbardziej znany gatunek najwyższej klasy herbat oolong, słynny wyrób prowincji Fujian. Swoją nazwę zawdzięcza chińskiej Bogini Miłosierdzia. W wersji jadeitowej w końcowym etapie produkcji nie zapieka się liści. Szczególnie nadaje się do popijania przed wejściem na osamotnioną górę. Liść masywny, o ciemnym kolorze zielononiebieskim lub zielonobrązowym, skręcony w kształt litery „S”. Wyraźny aromat kwitnących sadów mandarynkowych

  • TIE GUAN YIN SUPERGRADE Chiny - Fujian

    Żelazna Bogini Miłosierdzia. Najbardziej znany gatunek spośród chińskich oolongów w klasycznej, zapiekanej wersji. Słynny na cały świat wyrób prowincji Fujian. Szczególnie nadaje się do popijania przed wejściem na osamotnioną górę. Liść masywny, o ciemnym kolorze zielono-niebiesko-brązowym, mocno skręcony w kształt litery „S”. Aromat kwitnących sadów mandarynkowych z prażoną nutą

  • FENG HUANG DAN CONG Chiny - Guangdong

    „Feniks” - wyśmienita herbata z ogrodów południowo-chińskiej prowincji Quangdong. Wyjątkowej długości brązowawo-zielony liść, lekko skręcony w spiralę wydaje w filiżance błyszcząco pomarańczowy napar o smaku miodu i wyraźnym zapachu kwiatów orchidei. W naparach wielo-gatunkowych zapach i smak rozwijają się w nieskończoność…

  • ALI SHAN FORMOSA OOLONG Tajwan

    Wyśmienita, częściowo fermentowana herbata o kwiatowym aromacie z mglistego wzgórza Ali Shan, znana też pod nazwą Jin Xuan „Złota Lilia”.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty czerwone

Herbaty poddawane pełnemu procesowi fermentacji.
Oznaczenia „herbaty czerwone” używa się wyłącznie w Chinach,
w pozostałych krajach świata używa się terminu „herbaty czarne”!

  • JIN ZHEN Chiny

    „Złote igły“ - fermentowana wersja znanych i lubionych „Srebrnych szpilek“ Yin Zhen. Charakterystyczny smak z nutą miodu, jesienny zapach i stymulujący efekt rozwija się w kolejnych parzeniach.

  • QI HONG MAO FENG

    „Giętkie pędy z Qi Men” - jako przeciwieństwo wypróbowanej przez wieki zielonej herbaty typu Mao Feng postanowiliśmy zaoferować kubkom smakowym Szanownej Klienteli czerwoną herbatę Mao Feng ze słynnego herbacianego powiatu Qi Men (prowincja Anhui).

  • DIAN HONG GOLDEN YUNNAN Chiny - Yunnan

    "Złoty Yunnan". Przedstawicielka herbat z południowej prowincji Yunnan w Chinach. Ta w pełni utleniona herbata charakteryzuje się dużą zawartością pomarańczowo-złotych tipsów, nadających naparowi nadzwyczajną słodycz.

  • QI HONG CHA Chiny

    Herbata z prowincji Anhui, rosnąca w pobliżu rzeki Jangcy. Wyśmienity napój do popijania po wschodzie słońca, zapewniający doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Równomierne listki koloru czarnego zwinięte w drobne igiełki. Napar ma delikatny smak i aromat miodu. W Europie herbata Qi Men (w tłumaczeniu Wielka Brama - oznacza nazwę tutejszego regionu) znana jest pod nazwą Keemun.

  • DIAN HONG CHA Chiny

    Najwyższej jakości herbata z południowo-chińskiej prowincji Yunnan. Delikatne, równomiernie zwinięte listki koloru brązowo-czarnego, wyjątkowy, specyficzny aromat herbaty, pełny, lekko cierpkawy smak. Jest to bardzo pieczołowicie przygotowany gatunek chińskiej herbaty, przeznaczony wyłącznie na eksport.

  • ZHENGSHAN XIAO ZHONG (Lapsang) Chiny

    „Prawdziwy mały gatunek górski” - słynna herbata chińska, znana bardziej pod przekręconą nazwą Lapsang Souchong, suszona nad ogniskiem z sosnowego drewna, dzięki czemu uzyskuje specyficzny „dymny” aromat. Nadaje się szczególnie do pogawędek przy kominku i fajce. Masywne, czarno-szare listki, napar o wyraźnym aromacie ogniska i „dymnym” smaku.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Herbaty Czarne Ortodoksyjne

  • DARJEELING FF Indie

    W surowym, górskim klimacie Himalajów, w regionie Darjeeling, pierwsze wiosenne zbiory herbaty od marca do końca kwietnia zwane są First Flush. W tym gatunku herbaty ceniony jest przede wszystkim jego kwiecisty zapach. Dla Czajowni kupujemy ją na giełdzie herbacianej w Kalkucie, a potem transportujemy drogą lotniczą. Dzięki temu w Państwa filiżankach pojawia się herbata o gwarantowanej świeżości. Świeżość w ustach, piękna równowaga i pełnia herbaty. Prosimy pytać w lokalu o pochodzenie (ogród) aktualnego zbioru.

  • DARJEELING SF Indie

    Drugie zbiory liści herbacianych przebiegają tuż przed porą deszczową, od końca maja poprzez niecałych 50 dni. Herbaty te są pod kątem walorów smakowych i zachwycającego aromatu porównywane ze słynnymi winami z Bordeaux. Oferowany Second Flush został pieczołowicie wybrany przez Miłośników herbaty, co gwarantuje najwyższą jakość tego gatunku. Zielono-żółte listki z dodatkiem ciemnych pędów dają niezwykły, mocny i pełny napar z lekkim charakterystycznym posmakiem muskatels. Prosimy pytać o pochodzenie (ogród) aktualnego zbioru.

  • DARJEELING AUTUMNAL Indie

    Jesienne zbiory ze słynnego górskiego regionu w Indiach, gdzie uprawę herbaty zapoczątkowali Brytyjczycy. Zbiór jesienny charakteryzuje się wyraźnym smakiem i mocnym, często orzechowym aromatem z miodowymi akcentami. Herbata zbierana jest po porze deszczowej i do Europy dociera początkiem zimy. Idealna na długie wieczory i rozmowy przy kominku.

  • RIZE CAY Turcja

    Chociaż na północnym wschodzie Turcji, na zboczach gór Pontyjskich herbata ta jest uprawiana dopiero od niedawna (pierwsza plantacja powstała podczas drugiej wojny światowej) uzyskała ona swój oryginalny charakter i wielką popularność. Przy przestrzeganiu tradycyjnej metody przygotowania ma czerwonobrązowy odcień i odurzający, słodkawy smak. Podawana jest w tureckim czajniczku ze szklanką. Herbatę tę należy słodzić.

  • NEPAL ILAM ANTU DADA Indie

    Brązowo-zielone, równomiernie skręcone listki o wysokiej zawartości srebrnych tipsów, pełne aromatu i smaku lekko cierpkiego.

  • DARJEELING HIMALAJE Indie

    Indyjska czysta herbata wysokogórska, zbierana ręcznie na południowych stokach Himalajów w Zachodnim Bengalu. Jest to oryginalna mieszanka, charakteryzująca się wyrównanym kolorem naparu, smakiem i aromatem. Brązowo-czarne listki z dodatkiem jasnych pędów, równomiernie zwiniętych na kształt półksiężyców, tworzą w filiżance czerwonobrązowy napar o pełnym aromacie i wyraźnym smaku. Polecamy do gaszenia pragnienia.

  • ASSAM BRAHMAPUTRA Indie

    Indyjska czarna herbata z dolinnych plantacji na brzegach magicznej rzeki Brahmaputra. Odkryli ją bracia Bruce przed ok. 170 laty. Herbata ta została wyhodowana z dziko rosnącego krzewu herbacianego nazwanego później Thea Aassamica. Tegoroczna przesyłka zasłynęła dzięki nadzwyczajnej świeżości i iskrzystemu smakowi. Brązowo-czarne listki z dodatkiem jasnych pędów, równomiernie zwinięte na kształt półksiężyców, tworzą w filiżance czerwono-brązowy napar o pełnym aromacie i wyraźnym smaku.

  • KENIA FOP Afryka

    Herbata z czarnej Afryki równikowej, ciemna w filiżance i smaku. Dla miłośników słonecznego żaru, wielbłądów i warkoczyków.

  • ASSAM C.T.C. - KUNDALIMUKH Indie

    Przedstawiciel indyjskich tzw. herbat nizinnych, produkowanych nowoczesną metodą CTC - Crushing (kruszenie), Tearing (rwanie) & Curling (skręcanie). Metoda ta pozwala na uzyskanie wydajnego, nieokiełznanego zapachu i sytego smaku drewna. Zalecamy picie przed orgiastyczną nocą.

  • CEYLON ADAM’S PEAK FOP Sri Lanka

    Czarna wysokogórska herbata liściasta z regionu Nuwara Eliya, konkretnie z plantacji Labookelie. Wyśmienita, aromatyczna herbata, w naparze wręcz rozkoszna, przypominająca plantacje położone na zboczach pod szczytami gór Samanalakande. Polecana podczas typowych popołudniowych spotkań przy herbacie.

  • CEYLON TIGER RIVER FOP Sri Lanka

    Wyśmienita, aromatyczna herbata liściasta, pochodząca z niżej położonych zboczy w regionie Kandy na magicznej wyspie Sri Lanka. Mocna, podobna do herbat typu Assam. Polecana dla samotnych miłośników herbaty.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

HERBATY PU ER

PU ER SHOU – dojrzały (ciemny)
Herbaty poddawane procesowi fermentacji nieenzymatycznej w mocnym stopniu,
który nadaje im bardzo ciemny, niemal czarny kolor i specyficzny ziemisty smak.

  • ZHUAN CHA Chiny - Yunnan

    "Cegła". Herbata typu shou puer, prasowana w kształt cegły. Tradycyjna herbata do picia codziennego, dająca mocny, ciemny i aromatyczny napar. Można w niej wyczuć suszone owoce oraz ziemisty aromat, charakterystyczny dla tego gatunku herbat.

  • GONG TING PUERH IMPERIAL Chiny - Yunnan

    Nie prasowana herbata typu shou produkowana tylko ze szczytowych, młodych tipsów herbacianych, które zbiera się wiosną w prefekturze Lin Cang w południowo-wschodniej prowincji Yunnan. Mocny napar o kolorze bursztynowym i szlachetnym, choć charakterystycznie ziemistym aromacie i smaku. Chińczycy mówią, że ten gatunek wybitnie dobrze łagodzi wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.

  • TUO CHA

    Herbata Pu Er prasowana w kształt miski.

  • CHI TSE BING CHA Chiny

    „Placek weselny” - herbata Pu Er prasowana w kształt okrągłego placka. Na południu Chin w prowincji Yunnan, jest to tradycyjny dar weselny. Okrągły kształt to symbol rodziny, natomiast Pu Er to symbol długowieczności.

  • PU ER „PELLET”

    „Puerowy pellet”- niezwykle twarde kawałki Pu Er, bardzo wydajna a jednocześnie delikatna herbata.

  • PU ER CHA Chiny

    Poddana dodatkowej fermentacji, u nas do tej pory rzadko spotykana ciemna herbata z południowo-chińskiej prowincji Yunnan. Długie, zwinięte ciemnobrązowe liście z szarym połyskiem na powierzchni. Herbata ta wyróżnia się charakterystycznym aromatem starych buddyjskich klasztorów. Wymaga dłuższego zaparzania, w filiżance ma ciemny kolor przypominający kawę. Po pierwszym zaskoczeniu smakuje odurzająco. Specjalność dla smakoszy. Od czasów dynastii Sung (960-1279) herbata ta jest ceniona z powodu swoich właściwości leczniczych.

  • PU ER SHENG – świeży (zielony) Chiny

    Herbaty z półproduktu Mao Cha prasowane w różne formy i naturalnie dojrzewające.

  • LAO SHU BING CHA Chiny

    “Dzikus”- liście dziko rosnącej herbaty, prasowane na kształt kołacza. W południowej części Chin, w prowincji Yunnan, zrodziła się wyjątkowość, którą będą, z trudem, naśladować inne regiony produkujące herbatę. W południowym regionie Xishuangbanna w puszczy, odkryto dzikie drzewa herbaciane, w pierwotnym nienaruszonym stanie. Zbiór liści wymaga często cyrkowych akrobatycznych zdolności.

  • ZHU YE PU ER CHA Chiny

    „Zapach bambusu” - herbata w tubusie bambusu, słynny produkt pochodzący z południowo-¬chińskiej prowincji Yunnan. Zgodnie z obyczajem tamtejszych obywateli surową herbatę upycha się w zielonych prętach bambusa, by uzyskał on delikatny aromat tej egzotycznej rośliny. Napar cechuje się delikatnym słodkawym smakiem oraz zapachem owocowego charakteru.

  • QING BING CHA Chiny

    Pu Er, który przygotowany jest za pomocą starej technologii, kiedy to liście zwiedną na ostrym słońcu, modeluje się je w kształt grubszego okrągłego placka, i w takim stanie odkłada się je by dalej wolno fermentowały. Herbatę można wielokrotnie zaparzać - jednak sam proces naparzania powinien być krótki.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Kakao Ceremonialne, Yerba Mate i inne napoje

Kategoria napojów tradycyjnych pochodzenia nie herbacianego.

  • KAKAO CEREMONIALNE Peru, Sao Tome, Kongo, Sierra Leone

    to najwyższej jakości nieodtłuszczone kakao pochodzące z ekologicznych upraw i znacząco różniące się od znanego powszechnie proszku . Wiele zależy jednak od doboru odmian, uprawy i procesu obróbki pozyskanego ziarna. O prawdziwym kakao mówimy przy odmianach natywnych, takich jak Criollo czy Chunco, które w przeciwieństwie do popularnych hybryd, mimo, że mniej odporne na szkodniki i mniej wydajne, obdarowują nas licznymi substancjami aktywnymi, takimi jak: anandamid, teobromina czy fenyloetyloamina, które korzystnie wpływają na pracę mózgu, pomagają w odprężeniu i zrelaksowaniu się. Poza jego odżywczym działaniem antyoksydantów, kakao zawiera również minerały, tłuszcz i białko roślinne oraz witaminy - chociażby z grupy B. Zwolennicy tego napoju podkreślają również, że kakao otwiera serce i pomaga odblokować emocje. Zapewne dzieje się tak dzięki licznym substancjom bioaktywnym, które stymulują procesy w organizmie i pobudzają kreatywność. Mówi się, że kakao jest świetnym afrodyzjakiem i że zwiększa libido. Jest dobre nie tylko dla ciała, ale również dla „ducha”. My polecamy kakao ze względu na towarzyszące piciu tego napoju uczucia błogości, miłości i szczęścia. W czasie spotkania w Czajowni, kierując uwagę do wewnątrz oraz na bliskich, warto też zadbać o intencję spotkania z tą rośliną, aby w pełni poczuć jej moc.

  • YERBA MATE

    Tradycyjny napój południowo-amerykańskich Indian, okrywana czcią roślina zwana ostrokrzewem paragwajskim (Ilex Paraguariensis). Ma wyjątkowe właściwości pobudzające - zawiera do 2 % kofeiny (mateiny). Podawana jest w tradycyjnej tykwie - kalabasie z rurką - bombilą, którą należy napój powoli sączyć. Napar z kruszonych jasnozielonych liści ostrokrzewu ma lekko dymny aromat, w większej koncentracji cierpki, gorzkawo-ziołowy smak.

  • SAHLEP

    Mieszanka bardzo drobno mielonego proszku z ziela Sahlep, rosnącego w górach północno-wschodniej Turcji i przypraw, przede wszystkim mielonego imbiru i wanilii z suszonym mlekiem i cynamonem. W Turcji podawany jest jako napój pobudzający. Podawany jest w szklance 0,15 l.

  • ROOIBOS (czerwona lub zielona)

    Bylina odkryta na początku XX wieku, rosnąca w okolicach Kapsztadu na południu Afryki. Jest uprawiana i preparowana podobnie jak herbata. Drobne czerwono-brązowe igiełki o kwiatowym, słodkawym aromacie, w filiżance napar koloru czerwonego o słodkim smaku ziół, nie zawiera kofeiny. Polecany do picia w celu uzyskania wieczornej równowagi.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Specjalności Czajowni

Czajownia oferuje oprócz herbat klasycznych również własne mieszanki i receptury.

  • YOGI MASALA CHAI

    Indyjski specjał rytualny Czajowni, wg. receptury Bhagwan Dasse. Mieszanka przypraw, mielonego imbiru, kardamonu, białego pieprzu, anyżu i goździków z herbatą, mlekiem i miodem. Napar koloru białego, o przenikającym aromacie i odurzających właściwościach. Napój euforyzujący. Zalecany przed odlotem do ciepłych krajów.

  • WSPOMNIENIA Z BOMBAJU

    Receptura indyjska - czarna herbata liściasta typu Assam mieszana z wiórkami czekolady, mlekiem i miodem. Napar koloru białego, o odurzającym aromacie czekolady i miodu.

  • HERBATKA BABUNI

    Specjał Czajowni krakowskiej, receptura J. miłośnika. Czarna herbata typu Assam uzupełniona pyszną konfiturą z róży damasceńskiej lub z malin. Ku wspomnieniu czasów dzieciństwa.

  • MATCHA LATTE Japonia - Uji

    Receptura wywodząca się z pięknego miasta Kyoto. Niezwykły smak herbaty Matcha łagodzi dodatek mleka i cukru. Podajemy w szklance 0,35ml na zimno lub na ciepło, istnieje również możliwość zamiany mleka na napój roślinny.

  • CZAJ, CZAJE, CZAJ!!!

    Wspomnienia z Indii. Czarna indyjska herbata typu Assam zaparzana w mleku, mocno słodzona. Podawana w szklance 0,2 l. Nadaje się do wspominania o podróżach.

  • WYDMA PUSTYNNA

    Herbata Touaregów. Zielona herbata liściasta z marokańską kruszoną miętą (Mentha spicata cv. Moroccan), zwaną Nana oraz z cukrem. Receptura marokańska. Napar koloru żółto-zielonego, o przenikliwym aromacie mięty.

  • WSPOMNIENIA Z BEJRUTU

    Shaj bil miramije. Czarna herbata indyjska, przyprawiona szałwią wg. tradycyjnej receptury palestyńskiej. Typowy aromat szałwii w połączeniu z mocną słodzoną herbatą orzeźwia i pozytywnie nastawia do życia.

  • WSPOMNIENIA Z OMDURMANU

    Shaj bil hel. Czarna herbata indyjska, przyprawiona mielonym kardamonem wg. receptury pochodzącej z Arabii. Pikantny smak tej orientalnej przyprawy w połączeniu z mocną słodzoną herbatą tworzy pobudzający napój wprawiający w stan lekkiej euforii. Napar o ostrym aromacie kardamonu, koloru czerwono-brązowego.

  • AROMAT KASZMIRU

    Napój o upajającym aromacie egzotycznych krain Dalekiego Wschodu. Mieszanka herbaty zielonej, półzielonej i czarnej z suszonymi jabłkami, skórką pomarańczy i goździkami. Napar koloru żółto-zielonego, o przenikliwym aromacie goździków, lekko cierpkawym smaku z owocowym posmakiem.

  • WSPOMNIENIA Z JEROZOLIMY

    Czarna herbata indyjska, przyprawiona mielonym cynamonem wg. tradycyjnej receptury chasydzkiej. Typowy aromat cynamonu w połączeniu z mocną czarną herbatą tworzy napój wprawiający w stan lekkiej euforii. Napar o aromacie cynamonu, koloru ciemno-czerwonego.

  • WSPOMNIENIA Z ISTAMBUŁU

    Herbata czarna, przyprawiona goździkami wg. starej orientalnej receptury. Typowy przenikliwy aromat goździków w połączeniu z mocną czarną herbatą tworzy pobudzający napój wprawiający w stan lekkiej euforii. Napar o aromacie goździków, koloru czerwono-brązowego.

  • BOSTON TEA PARTY

    Dwa gatunki herbaty, zielona Zhen Mei i czerwona Qimen Hong, w jednej filiżance. Receptura Czajowni. Nazwę inspirowało rzeczywiste wydarzenie historyczne z 16 grudnia 1773 roku, kiedy w wyniku zamieszek, wywołanych polityką kolonialną Brytanii, w północnoatlantyckim porcie Boston wrzucono do morza skrzynie z herbatą, dzięki czemu niewątpliwie powstała zadziwiająca mieszanka.

  • ROSYJSKA KARAWANA

    Tradycyjna mieszanka chińskich herbat czerwonych Zhengshan Xiao Zhong (Lapsang Souchong) a Qimen Hong. Polecana przy czytaniu klasycznej rosyjskiej prozy.

  • HERBATA EDWARDA LEARA

    Herbata aromatyzowana smakowitą esencją czekoladową - nazwę zaczerpnięto z wierszyka Edwarda Leara – o jednym facecie, który mieszkał w Bombaju a przy życiu trzymała go tylko herbata. Napar koloru czerwono-brązowego o łagodnym aromacie czekolady.

  • HERBATA K. H. MACHY

    Herbata dla dwojga zakochanych o oszałamiającym aromacie róż, w duchu poezji tego sławnego czeskiego piewcy miłości. Polecana przed wieczornym spacerem we dwoje.

  • TYGRYS MALAJSKI

    Czarna chińska herbata liściasta z kawałkami kokosa. Napar koloru czerwonego o lekko kokosowym aromacie i słodkawym smaku.

  • EARL GREY TEA

    Czarna herbata, aromatyzowana esencją bergamotu wg. starodawnej receptury chińskiej, którą otrzymał w prezencie podczas podróży po Chinach w roku 1830 hrabia E. C. Grey II.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Orzeźwiające napoje chłodzone

Rekomendowane przez naszych czajmanów w sezonie letnim.

  • LEMONIADA ASSAM

    Wyśmienita mrożona lemoniada – czarna herbata Assam, cytryna lód i karmel.

  • LEMONIADA MATE

    Pobudzająca lemoniada przygotowana na bazie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, znanego również jako yerba mate. Zawiera cytrusowe aromaty.

  • LEMONIADA LI ZHI

    Świeża lemoniada na bazie czerwonej herbaty z wyraźnym aromatem śliwki chińskiej. Nowa receptura w Czajowni.

  • LEMONIADA LAWENDOWA

    Orzeźwiająca lemoniada na bazie czarnej lub zielonej herbaty z przyjemnym ziołowym dodatkiem lawendy i sokiem z cytryny.

  • LEMONIADA Z WERBENĄ CYTRYNOWĄ

    Oryginalne połączenie wyciągu z herbaty zielonej lub czarnej z ziołową nutą Werbeny Cytrynowej i sokiem z cytryny. Idealna na upały.

  • MAC MOLI

    Nowość w ofercie napojów chłodzonych, tym razem lekko euforyzujący „Ptasi Języczek“ - delikatny gatunek herbaty jaśminowej z chińskiej prowincji Fujian i syrop z cukru.

  • KOMBUCHA

    Kombucha to bezalkoholowy, niepasteryzowany i funkcjonalny napój stworzony na bazie fermentowanej herbaty. Znany z wielu prozdrowotnych właściwości, orzeźwia i dodaje energii. Kombucha w swojej standardowej wersji jest znany na całym świecie, teraz mamy przyjemność przedstawić go w nowej odsłonie, udoskonalonej autorskimi kompozycjami smakowymi. O dostępne smaki pytaj czajmana. W ofercie: Mango, Imbir, Lemon Hop,

  • MATCHA ANANAS

    Orientalne spotkanie w jednej szklance napój z ananasa i sproszkowana zielona herbata japońska Matcha. Połączenie tropikalno-energetyczne.

  • MATCHA MANGO

    Orientalne spotkanie w jednej szklance - sok z mango i sproszkowana zielona herbata japońska Matcha. Połączenie tropikalno-energetyczne.

  • MATCHA TONIC

    Matcha, lód, słodki karmel i lekko gorzkawa woda tonizująca tworzy orzeźwiający i pobudzający napój. Kofeina (teina) w herbacie dodaje energii, a chinina w wodzie tonizującej działa uspokajająco na organizm. Napój idealny do picia w upalne dni. Szklanka 0,35 l.

  • YERBA MATE TERERE

    Terere to popularny w Ameryce Południowej napój, który przyrządza się z liści Yerba Mate, my proponujemy znakomite połączenie miętowej Yerby z dodatkiem syropu pomarańczowego.

shpare_70f602b
shpare_b813a21

Przekąski i dania do herbaty

Na biężaco dostępne w Czajowni - pytaj Czajmana. Mochi, ciasta i dania. Więcej informacji wraz z opisem wkrótce...